Istoric

Compania Yamaha Motors are originile în Yamaha Corporation, care se specializase în producţia de instrumente muzicale.

În iulie 1955, a fost înfiinţată Yamaha Motor Corporation, care a început să imite motocicletele europene. Prima motocicletă de serie Yamaha a fost lansată în 1956, YA-1 (cunoscută şi sub numele de Red Dragonfly). Aceasta era o motocicletă cu 1 cilindru cu un motor în doi timpi ce dezvolta 5,6 CP şi o viteză maximă relativ mare, de 80 km/h.

În 1964 Yamaha YDS3 este primul vehicul cu motor în doi timpi cu doi cilindri. Dotat cu un motor de 250 cm³ şi cu lubrifiere separată, Yamaha YDS3 producea 24 CP, fiind astfel destul de sprinten. Yamaha produce şi în prezent motoare în doi timpi şi are o comunitate de fani uriaşă.

Cele mai bine vândute modele erau Yamaha RD 250 şi RD 350. Cea mai inovatoare caracteristică a acestor motociclete era supapa cu membrană din tractul de admisie al motorului. Prin această inovaţie, acest vehicul se preta mai bine la schimbul de benzină, iar turaţia a fost sporită imens.

Capacitatea companiei Yamaha de a construi şi motoare în patru timpi compacte este dovedită de japonezi din 1969. Cu XS1 Yamaha a adus pe piaţa europeană un ataş în stilul motocicletelor britanice.

Motorul dublu sincronizat de 650 cm³ propulsa bine motocicleta, astfel că odată cu dezvoltarea ulterioară a lui XS 650 a apărut în 1974 un motor în patru timpi care a fost construit în noi variante până în 1984. Odată cu Yamaha TX 750 este scoasă spre vânzare în 1972 cea mai puternică motocicletă în patru timpi de la acea vreme din lume.

Cel mai mare succes al lui Yamaha a fost XT 500. Vehiculul cu motor în patru timpi cu un cilindru, cu un sunet inconfundabil şi cu proprietăţile Enduro era imbatabil şi este şi în prezent un adevărat obiect de cult.

Construită din 1975 până în 1989, a fost vândută foarte bine şi este şi astăzi un obiect de colecţie căutat. O altă motocicletă de cult,V-Max, apărută în 1984, reprezenta cu cei 145 CP la 1.200 cm³ cea mai rapidă motocicletă de serie din lume, atingând 305 km pe oră.